Friday, May 25, 2012

Video: Arı Kovanına Girerken - Miami International (KMIA) İniş ve Taksi


İniş ve taksi sırasında çektiğim video. Burada özellikle havacılıkla uğraşanların dikkatini çekebilecek bir kaç nokta var:

- Piste yaklaşırken herhangi bir base-final bacağı uçmadım. Bunun nedeni, kuzeyden gelirken Miami kulesinin  beni 120 derece civarında bir yöne (heading) vektörleyip doğrudan iniş izni vermesi. Normalde havaalanına dışarıdan gelen VFR uçaklar pistin "upwind" hariç herhangi bir bacağından kulenin tercihine göre trafik paternine alınıp bunun ardından inişe yönlendirilir. Öte yandan, bulunduğum havaalanının ve trafiğin özel durumu nedeniyle kule beni bir an önce indirip pisti boşaltmayı amaçlamış olmalı ki bu şekilde standart dışı bir yol izledi beni indirmek için. Sonuçta, kontrol kulesi hava trafiğinin düzeni için güvenliği tehlikeye atmayan her türlü talimatı vermeye yetkili.

- Piste final bacağındayken (ki doğru dürüst "bacak" diyebileceğimiz tek kısım bu oldu) normal inişe göre biraz fazlaca yüksektim. Bunu kasıtlı olarak yaptım, çünkü taksi yolları bile küçük birer pist genişliğinde olan Miami havaalanının pistleri, benim gibi yeni bir pilot için karıştırılmaya çok müsait. Her ne kadar önceden pisti çalıştıysam da, özellikle 8L, 8R ve 9 pistlerinden hangisine yaklaşmakta olduğuma emin olmak istedim. Kaldı ki ben 8L'e iniş izni almışken, paralel 8R pistine de bir yolcu uçağı iniş izni almıştı. Daha önce de bahsettiğim gibi, fazla yüksekliğimi, kontrollü bir öne kayış manevrasıyla yok ettim ve pistin üzerindeki palyamı (flare) her ihtimale karşı biraz uzun tutarak indim (kafamda önceden planladığım K2 çıkışını bu yüzden pas geçip K3'ten çıktım). Orta çizgiden bir yarım metre kadar sola kaçmışım, o da gözümü rahatsız etmedi değil 8(




- Bir de heyecandan küçük bir hata yapmışım; taksi sırasında K'dan Landmark'la FedEx'in apronlarına giden ortak girişten giderken, biraz da önümde gördüğünüz kocaman MD'ye yaklaşmamak için ortadaki taksi çizgisinden erken ayrıldım ve sağdaki "taksi çizgisi"'ne geçtim. Bu kadar büyük bir havalanında ilk defa taksi yaptığım için, kenar çizgisinin taksi çizgisi olmadığını o heyecanla geç farkettim. Yan taraf o kadar genişti ki, kanadım asfaltın tamamen içinde kalıyordu.

- Landmark apronuna (ramp) girdikten sonra içeri girip U dönüşü yapmam işaret edildi (marshalling). Alan dar olduğu için, standart bir dönüş olan "differential braking" ile, yani uçağın sadece sağ tekerini frenleyerek ve gazı açarak dönüş yaptım.

No comments:

Post a Comment