Şu benim için bir sır değil: havacılıkla ilgilenmeye, pilot adayı alımlarını internet’te gördüğüm zaman başladım. Bu süreç boyunca da en azından bu işin eğitimine başlamadan önce, işin güncel tarafını öğrenmek için düzenli olarak araştırma yapmaya başladım. Anladığım kadarıyla pilotluk biraz doktorluğa benziyor bu açıdan: günceli takip etmek gerekiyor. Bu yüzden, benim gibi havacılığı sonradan öğrenme yoluna girenler için, şu aralar denediğim birkaç yöntemden bahsetmek istedim. Basit şeyler, ama şimdilik işe yarıyor gibi…
Forumlar:
Tek bir forumu düzenli olarak takip etmenin yararları var; ama bunu yurt içi – yurt dışı diye iki kanala yaymayı daha doğru görüyorum (hattâ arada bir başka forumlara da göz atmak yararlı olabilir). Bunun nedeni, bakış açısı. Basit bir örnek: yabancı forumlarda, ülkemizdeki havayollarında yabancı pilot olarak çalışmayı düşünen adaylar var; ülkemizdeki forumlarda da, ülkemize gelen yabancı pilotlarla ilgili tartışmalar yapılıyor. Her iki tarafta da olumlu ve olumsuz görüşler ifade ediliyor. Bunların her ikisinden de haberdar olan biri, eminim ki kendi görüşünü (ve belki gelecekteki kararlarını) daha sağlıklı şekillendirebilir, diye düşünüyorum. Bu açıdan www.pprune.org ‘a ve www.airliners.net ‘e mümkün olduğunca göz atmaya çalışıyorum (bilen bilir, airliners uçak resimleriyle de ünlü bu arada).
Internet’te “aviation” diye arama yapmaya kalkınca milyonlarca site çıkıyor. Tıpkı politika, sanat, spor haberlerini takip ederken olduğu gibi, havacılık haberlerini de tek bir siteden takip etmek bazan yeterli olmayabiliyor. Birçok siteyi tek tek okumaya kalkmaktansa, ben örneğin Twitter’da birden çok siteyi “takip” ile işaretledim; böylece haberlerin başlıklarından ilgimi çekenleri açıp bir çok bilgi ve makale bulabiliyorum. Ben rastgele seçtim; ama seçimi yaparken takip ettiğim sitelerin bir kısmını ABD, bir kısmını Avrupa kaynaklı yerlerden seçiyorum. Tek tek isim yazmaya gerek yok; ama meselâ bazı resmî kuruluşları, büyük uçak, motor vs. şirketleri, online havacılık haber siteleri gibi kaynaklardan bir karma yapmak bana uygun geliyor.
Bloglar, Blog’cular:
Blog yapan çoğu kişi, blog yazarlığının sosyal bir tarafı olduğunu da düşünüyor. Aynı twitter’da yaptığım gibi, bulabildiğim bir çok havacılık blog’unu (ben blogger kullanıyorum, ama tüm blog sitelerinin kendine göre takip sistemleri var) kendi blog’uma ekledim, yeni yazı girilince haberdar oluyorum. Blog takip etmenin site takip emekten farkı, blog’ların daha kişisel olması ve bireylerin bakış açıları hakkında daha iyi fikir vermesi. Ayrıca, onların da sizi takip etme ihtimali var J Not: Kendi blog’uma, yukarıda gördüğünüz gibi hem İngilizce, hem de Türkçe yazılar yazıyorum ki uluslar arası camiâdan da paylaşımda bulunabileceğim insanlar olsun. Takip ettiğim blog’ları sağ taraftaki sütundan yakında görebileceksiniz. Aralarında havayolu101, chopperchick, askthepilot gibi oldukça ilginç şeyler var, tavsiye ederim.
Haber Postaları (Newsletter’lar):
Aynı mantık: özet haber gönderen siteler. Ben sadece avweb’i ekledim, belki bir tane de Avrupa’dan haber gönderen site ekleyeceğim; fazlasını posta kutumu doldurmaması açısından şimdilik gerekli görmedim. Avweb genellikle ABD’den haberler veriyor ve gönderdiği postaların içinde "spam" tarzı gereksiz reklâmlar vs. bulunmuyor (seçerken buna da dikkat ettim). Postalarında haber özetleri oluyor; tıkladığınızda gazete formundaki siteleri açılıyor, başka şeyler değil! Haberlerin arasında haftadabir podcast (sesli radyo kayıtları)’ler bulunuyor; bunları da arada bir İngilizcemi geliştirmek için dinliyorum.
Selamlar.
No comments:
Post a Comment