Wednesday, October 19, 2016

10000'inci Airbus

Havayolu101 sitesinin retweet'lediği haber, iki sevdiğim firmanın haberini müjdelemiş:



Airbus'ın ürettiği 10000. uçak, Singapur Havayolları (Singapore Airlines)'na teslim edilmiş.

Son montajı Fransa'nın Blagnac kentinde tamamlanan ve F-WSFD kuyruk adını (registration code) alan gıcır gıcır A350; Singapur Havayolları'na tesliminden sonra 9V-SMF kuyruk adını almış. Uçağın "inşâ edildiği" Blagnac kenti, Airbus'ın ana merkezinin bulunduğu Toulouse kenti yakınlarında bulunuyor.

Bugün itibarıyla Airbus tarafından sahibine teslim edilen 43'üncü A350 "ekstra geniş gövde" yolcu uçağı olan 9V-SMF, 103 uçaklık Singapur Havayolları filosunda bulunan bu modeldeki 6'ncı yolcu uçağı.

Halen teslim edilmiş; test aşamasında bulunan, üretimi süren veya üretimine başlanması için sıra bekleyen toplam 200 Airbus 350 yolcu uçağı bulunuyor. (Nereden biliyorum?)

Tabii ki tören düzenlenmiş; Airbus grubunun CEO'su Tom Enders, Singapur Havayolları'nın CEO'su Goh Choon Phong'a sahnede plaket vermiş. Resimde, parmağıyla verdiği plaketi gösteren Enders'ı görüyoruz. İlâhi Enders!

Ne ayıp! 8P
Bir gün Singapur Havayolları'nda da uçmak istiyorum; keşke A320'leri de olsaydı 8'(

***


2 comments:

  1. Kaptanım,

    A320 pilotu olan biri herhangi bir ek eğitim almadan A350 uçuramaz mı? Airbus'ın tüm modellerinde kokpitin aynı olduğunu duymuştum, ondan dolayı sordum. Ne gibi şeyler değişiyor uçak büyüdükçe?

    Bir de biraz garip olacak ama, şu ana kadar twitter, facebook üzerinden yaptığı paylaşımlar sebebiyle işten çıkarılan pilot duydunuz mu?

    ReplyDelete
  2. Dostum, hayır; A320'den A350'ye geçmek isteyen pilotun, fark ve intibak eğitimi (differences and familiarization training) alması gerekiyor; ayrıca A320 pilotu okyanus aşırı vs. uçuşlar yapmıyorsa, ilave olarak, böyle hatlarda daha sık uçan A330/350 gibi geniş gövde uçaklarda uçabilmek için ETOPS adı verilen kısa bir teorik eğitim de almak durumunda. Fark ve tip eğitimlerini önümüzdeki günlerde özetlemeye çalışacağım.

    Diğer soruna firma ismi vermeden yanıt vereyim: Evet, bu şekilde mağdur edilen pilotlar maalesef duydum ve tanıyorum. Zîra Türkiye'de yaşıyoruz; sosyal medya paylaşımları yüzünden cezalandırılmak ne yazık ki hemen her gün duyup gördüğümüz olaylar arasında değil mi ülkemizde?

    Selamlar.

    ReplyDelete