Sunday, September 29, 2013

ÇAKTIM!

... ama imzayı çaktım; üzerindeki "geçti" kutucuğu işaretli olan kağıdın üzerine, lisans numaramın altına. Dahası, benimkinin üzerinde de kontrol pilotu hocamın imzası var.

Diğer bir deyişle sınavı geçtim. Artık P5 oldum; yani üç buçuk yıldır k*çımı yırttığım (belki de yeterince yırtmadığım için vuslatımızın bu kadar geciktiği) aşamaya geçmiş oldum. Artık eğitim bitti, artık rahatım.

Zor Rahatım! (*)

Ne rahatı? Sınavlar, eğitimler, ders çalışmalar bitmezmiş ki bizim işimizde... Bunu ben değil, bir-iki ay sonra gireceğim "tazeleme" eğitimi söylüyor sırıta sırıta! Yine de, hayatımda hasbelkader tamamlamayı başardığım tüm eğitimlerdeki gibi yılan hikâyesine dönen LIFUS'larımı tamamlamış oldum ya, bu da birşey. Ama bu birşeyleri bitirme telâşı yok mu sürekli...

Mesele birşeyleri bitirmek değil aslında, en azından söz konusu olan pilotluksa. Base check, LIFUS, altı aylık tazeleme, yıllık tazeleme, kaptanlık, öğretmen kaptanlık, kontrol pilotluğu, uzay mekiği kaptanlığı... böyle bakınca insan bir gün "ulan ben bu dünyaya sınavlara hazırlanmak için mi geldim?!" demez mi? Hem, bunu soracak zamanı bulduğunda emekliliğine gün sayıyorsa ne olacak? Ne olabilir, arkadaşlarından sınav soruları bulmaya çalışmaktan keyfini ıskaladığı o güzel meslek yaşamını, bu yaşama gıpta eden insanlara sanki gerçekten o zevki tatmış gibi anlatıp duracak. Gerçekten yaşayabileceği bir yaşamı hayale çevirecek!

Bir İhtimal Daha Var...

... o da bakış açısını hafiften kaydırmak mı dersin? "Ders çalışmak" değil, sadece keyifle, isteyerek öğrenmek; sonra her gün dünyayı dolaştığı o patates burunlu makineyle birlikte bunları hayata geçirmek, hayata geçenleri izleyip sonra yine öğrenmek. Sınavlar mı? Onlar belki de bu güzel yaşamın tadına varanlara olsa olsa tanıklık ederler, kim bilir?

Sınavı geçtim. Dünyanın en iyi performansı sayılmazdı; ama yolcularımın rahatsız olmadığına eminim. Eksiklerim bir dolu; ama şu anda içimden daha çok çalışmak geliyor. Keyifle ama.

Not: Bu halta çalışmak bazan rakı içmek gibi, yalnız başına gitmez oluyor. Herkes eninde sonunda birileriyle çalışmaya ihtiyaç duyuyor. Şahsen beni yalnız bırakmadıkları için müteşekkir olduğum akrânım, büyüğüm, birçok insan var. Sağ olsunlar.

***



4 comments:

  1. Tebrik ederim, çok geçmiş olsun. Çok zor bir işin altından alnınızın akıyla çıkmış oldunuz. Lakin gerçekten biraz fazla uzamış gibi, neden böyle oldu? 2 yıl içinde bitmesi lazım değil miydi bu eğitimin?

    ReplyDelete
  2. Sağ olun. Standart temel eğitim 15-17 ay civarında sürüyor. Buraya gelince de conversion ve tip eğitiminin tamamlanması da bürokrasinin de katkısıyla bir yılı buluyor. LIFUS normalde bir ay gibi sürebilir; ama örneğin bir hocanın sizi herhangi bir konuda yetersiz bulup "sen şu konuyu bir tekrar et de öyle gel" demesi 2-3 haftaya mâloluyor. Benim eğitimlerim ortalamadan biraz uzun sürünce bu zamanı bulduk maalesef.

    ReplyDelete
  3. Neyse kazasız belasız oldu sonuçta, ömrünüz boyunca kırımsız, hayırlı uçuşlar dilerim. Artık bu zorlu süreç geri de kaldığına göre sizden daha çok yazı, fotoğraf, video (artık ne varsa) bekliyoruz :)

    ReplyDelete
  4. Hocam sizinle iletişime geçmek istiyorum nereden konuşabiliriz acaba?

    ReplyDelete