Saturday, March 16, 2013

ICAO'dan Mesaj Geldi!

Güzel bir gün oldu bugün: gündüz doğru dürüst ders çalıştım, akşam sağ olsun beni eşinin konserine davet eden çok sevdiğim dostum Filiz'in sayesinde ailemle güzel müzik dinledim; ara gazı olarak da e-postamda ICAO'nun bir daha beni dil sınavına almayacağı haberini aldım. Bu sonuncusuna bir üzüldüm ki sormayın!

ICAO - Uluslarası Havacılık Örgütü. 1944
yılında ABD'nin Şikago kentinde
dünya çapında sivil havacılık kurallarının
belirlenmesi ve denetlenmesi için yapılan
"Şikago Konvansiyonu" ile kuruldu.
Malumdur ICAO, yani Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü, dünya çapındaki ticarî uçuşları denetleyen ve hava trafik kurallarını belirleyen otorite. Örgüt 1997'den beri oluşturmakta olduğu havacılık ingilizcesi dil seviyesi standardını nihayet 2003 yılında aldığı kararla tüm ülkeler ve içlerinde hizmet veren pilot ve kontrolörler için bağlayıcı hâle getirdi. Buna göre örgüt tüm üye devletlere 2011 yılına kadar uluslararası uçuşlarda görev yapacak havacı ve kontrolörlerini eğitmek için süre tanıdı. Şu anda tüm havacılar ICAO'nun dil sınavına girmek zorunda. Temelde radyo konuşmalarına odaklı olan bu sınavın sonucu 6 kademe üzerinden değerlendiriliyor; yani sınava girenler 1'den 6'ya kadar derecelendiriliyor ve bu dereceler sınava girenlerin lisanslarına işleniyor. Uluslararası uçacak ya da hava sahasına yurt dışından gelen uçaklarla telsizden konuşacak herkesin en az 4. seviye üzerinden başarı göstermesi gerekiyor. Uçağına ya da kulesine ansızın baskın yapan bir ICAO müfettişine lisansınızda dil derecesini gösteremeyenin vay halinize!

Benim Ne Ayrıcalığım Var?!

Yok tabii! Sadece 4. derece alanların 3 yılda bir, 5. derecedeki havacıların 6 yılda bir yeniden sınava girmeleri kural gereği. Sınavdan 6. seviye almanız hâlinde ise, mevcut ICAO yönetmeliğine göre bir daha sınava çağırılmıyorsunuz; bu da sizi bir angaryadan kurtarıyor. Ben bu açıdan, yani sınavdan 6. derece alarak "yırttım" diyebilirim 8)

Tabii bu sınavı örneğin bir TOEFL'la ya da IELTS'le karıştırmamak lâzım. Çok temel havacılık radyo konuşma bilgisi dışında özel bir bilginin aranmadığı ICAO dil yeterlilik sınavı, yaklaşık 20 dakika sürüyor. Adaydan istenen, kendisine sorulan soruları, belirtilen süre içinde ses kaydı yapan bilgisayara konuşarak yanıtlaması. Soruların şekline göre verilen süre de değişiyor: örneğin (genelde ilk sorular) adaya 2 dakika kadar süre verilen sorular "ilk solo uçuşunuzu detaylarıyla anlatınız" ya da "6. seviye olduğunuzu düşünüyor musunuz? Neden?" şeklinde oluyor. "Fotoğrafta gördüklerinizi detayıyla anlatınız" ya da sesli anlatımla adaya açıklanan bir olayı "amirinize rapor ettiğinizi farz ederek açıklayınız" tarzı sorularda da süre 1-2 dakika civarında oluyor. Öte yandan onar saniyelik "readback" soruları, yani size standart radyo "freyzyolojisi" (*) gelen bir talimatı yine standart konuşma usûlüyle yanıtlama soruları da bu sınavdaki bir başka soru çeşidiydi. Bir başka soru tipinde de, ekrana alt alta dizili olan rakamsal bilgilerin doğru şekilde okunması isteniyor.

Sonuçta çok atla deve sayılmaz bu sınav. Florida'da öğrenciliğimizde kahrımızı çeken Amerika'lı kontrolörler sağ olsun, birlikte eğitim aldığım bir çok arkadaşım gibi ben de bu sınavdan alnımın akıyla çıkmış oldum. Berlin öncesi küçük bir moral kaynağı oldu bu da işte...

Buika

Buika
Geçen gün evrak vereyim diye koştura koştura gittiğim şirkette görevli memuru beklerken dergileri karıştırıyordum; bu şarkıcının röportajını gördüm (röportaj... bu kelimeyi doğru mu yazıyorum?? Her neyse!). Hoş bir kadın, sakin ve içli bir Latin Amerika müziği. Tavsiye edeyim izninizle:

Las simples cosas by Buika on Grooveshark
(*) "Phraseology" kelimesini "freyzyoloji" diye dilimize çevirmiş olan o kişi bu sınavdan kaç aldı acaba?!

***


No comments:

Post a Comment