Sunday, April 8, 2012

"Hood"'u Attık, Sıra Sololarda

Kafamdaki plastik siperlik olmadan uçmaya başladım artık. Görüş şartlarının uçağın dışından referans alarak uçmaya izin vermediği hava şartlarına öğrenciyi alıştırmak için kullanılan bu siperlik, aletli uçuş eğitiminin olmazsa olmazı. "Hood" dediğimiz bu plastik maniâ, pencerelerden dışarıyı görmeden, uçağı sadece uçuş ve seyrüsefer göstergeleri (flight/navigation instruments) yardımıyla kullanarak uçmayı öğretti bizlere. Ortalama 2-3 ay süren bu eğitime "aletli uçuş (instrument flight)" eğitimi deniyor. Eğitimi başarıyla tamamlayan pilotsa artık gerçek hayatta sıfır görüş şartlarında uçabilmek için gerekli yasal lisansa (instrument rating) sahip oluyor.

Ben geçen ay aletli uçuş eğitimimi tamamlamış olarak, eğitimimin üçüncü ayağına, ticari pilot lisans (Commercial Pilot License/CPL) eğitimime başladım. Tek başına çok sınırlı bir ticari uçuş yetkisi tanıyan bu lisans türünün özelliği, havayolu pilotluğu için gereken ATPL lisansına zemin hazırlıyor olması. Temelde hususî (PPL) lisans eğitimine çok benzeyen bu eğitim, içinde çok sayıda (toplam 100 saat olacak şekilde) uzun solo uçuşlar barındırmakta. Uçuşlarının tamamına yakını görerek uçuş (Visual Flight Rules/VFR) şartlarında yapılan PPL gibi ticari uçuş lisansı dersleri de çoğunlukla görerek uçuluyor. Aletli uçuş eğitimini tamamlayarak tekrar kokpitin dışından (dağlar, dereler, yollar, vs.) referans alınan uçuşlara başladığımız için bu aşamaya aramızda "hood'u atmak" diyoruz.

İşin eğlenceli kısımları yavaş yavaş bu aşamada başlıyor aslında. 2 saatten 7 saate kadar değişen solo uçuşlar Florida'dan Georgia eyaletinin güney kısımlarına kadar uzanabiliyor. Zaman zaman uçuş programı aynı saate gelen öğrenciler arasında grup uçuşlarına bile dönüşebilen bu solo uçuşların keyifli kısmı; daha önce hiç gitmediğimiz irili ufaklı bir çok hava alanını görmekte ve zaman zaman bu havaalanlarının bulunduğu şehirlerde kısa yemek molaları verebilmekte.

"Sectional Chart" dediğimiz uçuş haritaları üzerinde
yarınki rotam.
Yarın sabah 3. solo uçuşuma çıkacağım. Detaylarını döndükten sonra anlatacağım; ama yarınki program 4 saatlik bir uçuşu içeriyor. İlk önce kuzeydeki Jacksonville havaalanına (KJAX) 1.5 saat, daha sonra gittiğim yerden batıda bulunan Lake City meydanına (KLCQ) yarım saat, sonra da kalan 2 saat boyunca güney doğu yönüne doğru uçarak Melbourne havaalanına (KMLB) inerek solomu tamamlamayı planladım. Rotayı elimizdeki haritalardaki gibi gösteren bir link aşağıda.

Herkese iyi Pazar'lar.


M***'ye not: Mesleğe bir başlayalım, benim jump seat'te yerin hazır dostum...

No comments:

Post a Comment