Sunday, July 20, 2014

Milano'yla Tanışmak

Arada sözünü etmeye çalışıyorum ya, her yatı güzel olmuyor; açıkçası olmasını da beklemiyorum. Tatile değil, çalışmaya gidiyoruz oralara ne de olsa. Fakat bazan uygun zaman, uygun ekip, uygun yer gibi faktörler mucizevî şekilde biraraya gelip, iki uçuşun arasında kısa ama güzel bir gezi yapma şansı veriyor uçanlara.

İki- üç ay önce böyle bir şansım oldu. Dört kabin memuru arkadaşım ve Hindistan asıllı dünya tatlısı kaptanımla birlikte İtalya'nın moda kenti Milano'nun sokaklarında güzel bir gezi yaptık. Işıl ışıl bir bahar havasında, seyretmeye doyulmayacak kadar güzel yapıların ve sokakların arasında gezindik.

İtiraf: bilinçli bir turist olmayı bir türlü beceremediğimden, gezdiğim yerlerden hep minimum bilgiyle ayrılıyorum. Milano gibi güzel bir şehirde keşfedilecek kim bilir neler vardır; ama ben sadece "Duomo di Milano" adlı muhteşem katedrali ve onun üzerinde bulunduğu "Piazza Del Duomo" meydanını gezebildim. Her bir yerinde o kadar çok detay, o kadar güzel işlemeler var ki; elinizi değdiğiniz ya da değemediğiniz hiçbir yerinde, sanat izi olmayan tek bir taş parçası bulunmuyor. Bunun yanında, güzelliği bir yana; böyle bir yapının inşaa edilmesinin yaklaşık altıyüz yıl sürmesine değil de, bu kadar zahmetin sadece içinde tapınılacak süslü bir yer yapmak için çekilmesine şaşırdım en çok. Şâşâya oldum olası gıcık oluşum, içinde dolandığım güzellikle çatıştı durdu sonuçta. Her neyse...

Aslında, Milano'yu doğru dürüst sindirememiş olmama bahanem de yok değil: zaman ve yorgunluk. Uçuş belki fazla uzun değildi; ama yine de bu uçuşun öncesinde Berlin'de yatı yapmamız ve bir de geri dönüş bacağının bizi beklemekte olması, herkes gibi benim de aklımın bir kısmını dinlenme mecburiyetine takılı bıraktı.

Resimleri yayınlamama izin verdikleri için kabin ekibindeki arkadaşlarıma ve kaptanıma çok teşekkürler.

Milano'dan dönüş öncesi Airbus HatıRası. Dönüş ekibimizde bir de şefimiz mevcut.


*** 



7 comments:

  1. Güzel bi yatı olmuş ama bence en güzeli aile ekibiyle beraber yapılan istanbul yatısı :)

    ReplyDelete
  2. ANUPRITAAA...

    greetings...

    ReplyDelete
  3. Magar kaptanım ingilizce kısmı okur bence:
    http://kiwiswings.blogspot.com.tr/2014/07/alright-ive-been-too-lazy-to-type-in.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. o zaman DORUKCAN'a selamlar...

      8)

      Delete
  4. Merhabalar hocam biseyi merak ediyorum uçuş sürelerini kisaltmak elinizde mi misal 450 knot ile degilde 490 knot ile gitmek kimin insiyatifinde oluyo sirketin bu tarz konularda fazla yakıt yakmama adına sınırlamaları oluyor mu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merhaba. Genellikle, özel durumlar dışında, sürati normalin üzerine çıkarmayız. Bunun yerine hava trafik (ATC)'ten uçuş sırasında kestirme rotalar isteriz (ya da müsaitse onlar kendiliğinden veriyor). Misâl; rotamız A-B-C-D diye devam ediyorsa, biz hava trafikten A'dan D'ye direkt uçmayı talep ederiz; onaylarlarsa B ve C'yi atlayıp doğrudan D'ye uçtuğumuz için hem zamandan hem de yakıttan tasarruf ederiz.

      Sürat konusunda biraz detaya girmek gerekirse; düz uçuşta, söylediğim gibi özel durumlar dışında "managed speed" ile, yani uçağın kendi hesapladığı optimum hızlarda uçmayı tercih ediyoruz. "Cost Index" dediğimiz bir değeri önceden uçuş bilgisayarına gireriz, bu değer adından da anlaşıldığı gibi uçağın zaman/yakıt tüketimi arasındaki dengeyi, yani uçağın süratini hangi kritere göre (kısa zamanda gitmek mi, ekonomik gitmek mi?) hesaplayacağını belirler. Fakat "Cost Index" de uçuş planımız üzerinde bize şirket tarafından uçuş öncesi verilir, yine özel durumlar dışında bunu da değiştirmeyiz.

      Nedir bu özel durumlar, derseniz; örnek olarak türbülans koşullarında sürati düşürmek, ya da hava trafik kontrolöründen gelen talimatla sürati artırmak diyebiliriz.

      Bir şeyi daha belirteyim; normal seyrüsefer irtifasında (cruise altitude) uçağın sürat değiştirme imkanı, irtifanın yüksekliğine bağlı olarak azalır. Meselâ bir 38000 feet'te stall sürati ciddî şekilde yükselmiş ve "mach buffet" dediğimiz, uçağımızın o irtifadaki maksimum süratini belirleyen limit sürat de düşmüştür. Bu nedenle, alçalmadığımız sürece yüksek irtifalarda sürati değiştirme imkanımız aşağıya göre çok daha az oluyor.

      Delete