Friday, February 21, 2014

Havalimanı Ahâlisine Sabah Eğlencesi!

Güleyim mi, ağlayayım mı, bilmiyorum...

Hareketli bir sabahın ardından Hamburg uçağının kokpitinde kaptanımla hazırlığımızı tamamlamış durumdayız, motor çalıştırma için izin bekliyoruz. Yolcuya kalkış öncesi anons yapma sırası bende (kaptan yabancı olduğu için onun sırası da kaçınılmaz olarak yine bendenizde). Anonsumu, bir dakika önce radyodan uçuş rotamızın onayını (ATC clearance) aldığım için halen kafamda duran kulaklıkla yapayım dedim, demez olaymışım.

Uçakta herşeyin yedeği olur ya, radyodan konuşmak ve kabin içi haberleşme için de birden çok yöntem var: kulaklıkla konuşmak istiyorsanız iki farklı düğmeyle bu işi yapabilecekken, kabin içi anons için dört farklı yöntem her iki pilotun da emrine âmâde, beklerler.

Öte yandan, kalabalık aşçı yemeği yakar derler. Bu yöntemlerin bazıları hem radyo haberleşmesi, hem de anonsta kullanılıyor. Zîra ben tek kaşım havada, buğulu gözlerle kokpit penceresinden uzaklara bakarak yolcuya sabah anonsumu döktürürken kaptanımın uyarısıyla sözüm yarıda kesildi. İçimden dualar ederek radyo paneline bakınca acı gerçeği gördüm ve balon gibi söndüm: anonsu yolcu yerine daha geniş bir kitleye yapmışım! Sesim yanlış butona basmam yüzünden Atatürk Havalimanı'nın yer kontrol frekansına giderek beni o sırada frekansı dinleyen ne kadar pilot ve kontrolör varsa hepsine günün eğlencesi haline getirmiş.

Ellili yaşlarında olan kaptanımın uluslararası tecrübeye dayanarak söylediği söz karşısında ister istemez benim de yüzüm güldü: "aramıza hoş geldin!"

***

6 comments:

  1. Hocam yazılarınızı okumak çok zevkli lütfen daha sık Yazın :)

    ReplyDelete
  2. Ben de bugün uçuş sırasında başınızdan geçen eğlenceli durumları (bu yazdığınız sizi ne kadar eğlendirdi bilemedim ama) bizimle paylaşırsanız çok mutlu oluruz diye mesaj atacaktım; üzerine yazınızı gördüm. Kazasız belasız en kötü anınızın böyle olacağı uçuşlar diliyorum kaptanım.

    ReplyDelete
  3. Hocam ben sirketin sizden aylik ortalama ne kadar egitim kesintisi yaptigini merak ediyorum bide kac yil sureyle zorunlu hizmet yapmak zorundasiniz? Bide alakasiz olacak ama acil bir durumda izin alabiliyormusunuz? atiyorum mesela Allah korusun bir olum olayi oldu izin olayi nasil oluyor bide yillik kac gun resmi izin hakki veriyorlar? .. Saygilarimla hocam iyi uçuşlar..

    ReplyDelete
  4. Merakınızı doğal karşılıyorum; ama şirketimle ilgili bilgileri buradan paylaşmam maalesef doğru olmaz. Öte yandan, izinler her şirkette olduğu gibi, yani yıllık izin gün sayısı vs. bizim de diğer çalışanlar gibi iş kanununa göre uygulanıyor. Hiç başıma gelmedi; ama acil bir şey olduğunda burası da diğer şirketler gibi izin verebiliyor.

    ReplyDelete
  5. Anladigim kadariyla, giristiginiz yolda kariyer olarak sizi takip etmek isteyen ve bu sebeple de meraklarini bu sekilde sorular sorarak gidermeye calisan okuyuculariniz epey miktarda mevcut :) Bilmiyorum ne dusunuyorsunuz, ama bu konuda size cok daha sik sorular gelmeye baslayacaktir anlasilan bu vakitten sonra. Bu sebeple, hususa dair FAQ kabilinde bir post veya bolum yapmayi dusunmez misiniz blogunuz dahilinde?

    ReplyDelete
  6. Olabilir tabii, ama bu tür bir bölüm için bence henüz biraz erken. Yine de fikir için çok teşekkür ederim, aklımda tutacağım.

    ReplyDelete