Saturday, August 24, 2013

Eyvah, Hocam Gelmiş! 8)

Busted by Ray Charles on Grooveshark

Geçen gün şirkette bizim tip (*) ofisinde bir işimi halletmeye çalışırken öyle birini gördüm ki, dünyanın sahiden küçücük olduğunu anlayıverdim. Tam odadan çıkıyordum; Almanya'daki tip hocamı, yuvarlak kırmızı çerçeveli gözlüğüyle karşımda buldum. Böyle ânîden karşılaşınca bir yandan yüzüm güldü, bir yandan da o bir ay boyunca düzenli olarak her gün dürtük yemekten moraran omzum, inceden sızlayıverdi. Fazla zamanımız yoktu, ancak ayaküstü konuşabildik: bizim şirkette bir tür öğretmenlik görevi için görüşmesi varmış. Valla hocam sert bir öğreticidir, ama eminim bizimle çalışmaya başlarsa şirket de, kendisi de iyi kazanımlar elde edecektir. Zîra bizim gibi çömezlerden başka kaptanlara da hocalık yaptığını; ayrıca kontrol pilotu olduğunu, yani uçuş sınavlarına girme yetkisi de bulunduğunu biliyorum.

Tabii benim için herşeyden önemlisi, öğretmenim olması; milliyeti nereden olursa olsun. İsteyen eski kafalı desin, ama hep bir tür bağlılık hissetmişimdir birşeyler öğrendiğim insanlara karşı. Kaldı ki, bana Airbus'ı öğreten ve bir ay neredeyse her gün ders yaptığımız bu değerli kişi, kendisine duyduğum saygıyı eğitimim sırasında bana sevgi ve manevî destek olarak geri yansıtmakta hiç de cimri davranmamıştı. Açıkçası, Türkiye'de, Amerika'da ve Almanya'da bir çok değerli hocanın elinden geçme şansı bulduğum için seviniyorum. Şu kalın kafama bilgi sokmak maalesef çok kolay değildir benim; ama bu insanlar bunu ustalıkla başardılar. Samîmî söylüyorum, biraz da bu kadar insanın (her ne kadar meslekleri pilotluğun yanısıra öğretmek, yetiştirmek de olsa) üzerimdeki çabası için bir an önce başarıyla geçmek istiyorum şu LIFUS'u.

(*) Tip (Type): Büyük havayolu şirketlerinde, farklı tipteki uçakların idarî işlemleri, farklı birimlerce yürütülür. Bu birimlere tip müdürlükleri, tip şeflikleri gibi isimler verilir. Tip'ten kasıt, örneğin Airbus 320, Boeing 737 vs.'dir. Dolayısıyla bir şirketin örneğin Boeing 737 uçaklarıyla uçan pilotları, Boeing 737 Tip Müdürlüğü'ne bağlı olarak çalışırlar; kayıtlarını Boeing 737 tip müdürlüğü/şefliği tutar.

***

2 comments:

  1. Görünen o ki THY gittikçe uluslararası bir şirket haline gelmiş. PPrune'da falan THY de çalışılır mı gibi şeyler tartışıyor pilotlar ama pek önermiyorlar.

    ReplyDelete
  2. Ben de görmüştüm o forumda bu tür konuşmalar. Bana biraz yanlı gelmişti. Kimisi kanıyla canıyla savunuyor, kimisi yerin dibine batırmaya çalışıyor. Sonuçta pilotluk dünyanın her yerinde yapılabilecek bir meslek; insanların zaman zaman başka şirketlerdeki şartları araştırmaları bence normal. Şahsen daha yeniyim; bu tür konuları düşünecek zamanım pek olmuyor bu aralar.

    ReplyDelete