Saturday, January 26, 2013

Geçtiğimiz iki gündür ilk defa havada mesai yaptım. İlk uçuş görevim sayılan bu uçuşlarda görevim kokpitte "jump seat" adı verilen koltukta oturup, gözlem yapmaktı; bir tür stajdı aslında bu.

İki günde beni yedişer saat havada tutan uçuş görevlerinin ilki Stockholm Arlanda havalimanına gidiş-geliş oldu. Akşamdan uçuş saatini öğrenip, içine sadece pasaport, lisanslarım, defter-kalem ve haritalardan uçuşu takip edebilmek için tabletimi koyduğum küçük bir çanta hazırladım; sonra sabah beşte kalmak için yatağıma uçtum! Havaalanına biraz erken gittim; zaten uçuş ekiplerinin hazırlık yaptığı yeri ve bu arı kovanı gibi yerde onca üniformalı insan arasından kendi ekibimi bulmak yeterince zamanımı alacaktı. Beklediğimden daha kısa sürede ekip odasını bulup yoklamamı yaptırınca, ekibim gelene oradaki arkadaşlarımla sohbet etme şansım oldu. Benim gibi gözlem görevine gelmiş sınıf arkadaşlarımdan başka, Amerika'da beraber okuduğum, benden önceki gruptan arkadaşlarımla da karşılaştım. Hepsi birer havayolu pilotu olmuştu.

1 comment:

  1. gözlem uçuşunu tip öncesi mi sonrası mı ayarladılar? Bir de apron kartı çıkarılmış mıydı? Tip eğitiminde keşke bi gözlem uçuşu verseler diye şu an çok dert yanıyorumda :)

    ReplyDelete